Immuunsysteem

Ons immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën, virussen en parasieten. Het bestaat uit een netwerk van cellen, weefsels en organen die samenwerken om deze bedreigingen te herkennen en te vernietigen om het lichaam te beschermen.
De leefomgeving en blootstelling aan stoffen via de voeding, de lucht spelen een belangrijke rol als het gaat om onze afweer. Hoe je leeft, hoe en wat je eet bepaalt mede hoe fit je je voelt. Het eten van veel bewerkte voeding bevordert de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam bijvoorbeeld. De omgeving waar je je bevindt, kan een groot verschil maken. Verblijf je veel in de natuur of adem je veel uitlaatgassen in.

Je hebt natuurlijk niet alle invloed, maar ook kleine stapjes kunnen je helpen naar een gezonder leven en ondersteuning van je afweer. Want verhuizen is niet altijd een optie, maar vaker de natuur opzoeken is gratis en toegankelijk voor iedereen.
En denk ook eens aan de invloed van cosmetische middelen, wat smeren we op onze huid en hoe hoog is de belasting op ons immuunsysteem hierop? Wat zit er allemaal in een synthetische deodorant en hoe hard moet je lichaam werken om deze stoffen om te zetten en af te voeren? De switch naar een natuurlijke deodorant of natuurlijke make-up is vaak zo gemaakt.
Brengen we onze dag grotendeels door in kunstlicht? Wat doet dit met je bioritme? We weten dat zonlicht een positief effect heeft op onze afweer en op onze slaap. Met een lunchwandeling pak je al wat zonlicht mee!

De lever is onze uitsmijter als het gaat om de ontgifting in het lichaam en ook de darmen spelen een grote rol in onze immuniteit. Om de functies goed uit te voeren, hebben deze organen wel de juiste voedingsstoffen nodig.
Wil jij graag je afweersysteem verbeteren om je fitter te voelen? Ik denk graag met je mee.

Image Icon

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan contact met mij op!

Image Icon

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan contact met mij op!